Esileht arrow Kalamehetarkus arrow Kalade töötlemine arrow Vimma fileerimine
 
 
Navigatsioon
Esileht
Kalamehetarkus
Väikelaevad
Galerii
Foorum
Jututuba
Sõnastik
Kaardid
Lingid
Tere Külaline.
Kasutajanimi:

Salasõna:

Jäta meelde

Unustasid salasõna?
Registreeru
Vimma fileerimine Trüki E-mail
Kirjutas sepaonu   
pühapäev, 27 november 2005
Fileerimisõpetus algajatele

Kuna mitmed kalamehed on asja vastu huvi tundnud, jagan oma kogemusi. Siin üks vimma fileerimine.

Mõned nõuanded fileerimiseks: Kui võimalik, fileeri kala, mis on poolkülmunud - õnnestub paremini. Noaks kõlbavad kõik kaubanduses müüdavad fileerimisnoad, ei pea olema mingi suphersupher. Nuga peab terav olema. Noa teritamine õnnestub tavalise terituspulgaga või kes ei oska seda kasutada, siis spets teritaja parem, see, kus nuga edasitagasi nühid. Nuga võiks üsna tihedalt teritada, kümnekonna kala järgi siuhsäuh paar korda teritajast läbi. Alguses oled nagu siga rukkis, see on normaalne. Kogemused tulevad fileerides. Soovitan fileerida lõikelaua peal, selle alla mingi paber, näiteks ajaleht. Lõpetades kena kogu mudru kokku keerata, naine ka sõimab vähem. Kui lõikelaud ligedaks läheb, siis majapidamispaber aitab. Kui sa läbi mõtled, kuidas fileerid, kuhu rapped, kuhu fileetükid jne ja elementaarset puhtust hoiad selle tegevuse juures, siis lõpetades puudub vajadus kala pesta ja see on väga hea, maitseomadustele kala pesemine hästi ei mõju. Kui siiski otsustad kala pesta, nõruta pärast.

aseta nuga esimese uime taha
aseta nuga esimese uime taha
lõige pea poole, kuni selgrooni
lõige pea poole, kuni selgrooni
tee kohapeal järsk pööre, noa tera saba poole
tee kohapeal järsk pööre, noa tera saba poole
hoides nuga lappi vastu selgroogu, tõmba kuni sabani, vajadusel tee saagimisliigutusi
hoides nuga lappi vastu selgroogu, tõmba kuni sabani, vajadusel tee saagimisliigutusi
nii, üks pool on lahti
nii, üks pool on lahti
korda sama operatsiooni teiselt poolt
korda sama operatsiooni teiselt poolt
järgi jääb sihke asi, mis...
järgi jääb sihke asi, mis...
...läheb varestele, kui just suppi pole plaanis keeta
...läheb varestele, kui just suppi pole plaanis keeta
nüüd võta üks kala pooltest ja otsi ribid üles kalal
nüüd võta üks kala pooltest ja otsi ribid üles kalal
aja poolviltu nuga ribide alla...
aja poolviltu nuga ribide alla...
...ja eemalda saagides roided
...ja eemalda saagides roided
nii. eemaldatud
nii. eemaldatud
selle roietelipiku võid tolknema jätta või küljest võtta, edsist tegevust see ei sega.
selle roietelipiku võid tolknema jätta või küljest võtta, edsist tegevust see ei sega.
nüüd nuga filee ja naha vahele ja saagides liigud pea poole, nuga surud lapiti vastu lõikelauda
nüüd nuga filee ja naha vahele ja saagides liigud pea poole, nuga surud lapiti vastu lõikelauda
kui sa ei rabistand, peaks tulemus siiakanti jääma
kui sa ei rabistand, peaks tulemus siiakanti jääma
naha ma muidugi minema viskan, a kes tahab, võib sellest lante või midaiganes teha
naha ma muidugi minema viskan, a kes tahab, võib sellest lante või midaiganes teha

Kui fileed sai rohkem, kui korraga ära jõuad süüa ja otsustad ülejäägi sügavkülma panna, siis veel üks soovitus: Kui sa sööd paneeritud kala, siis paneeri ja maitsesta kohe kala ära, alles siis pane sügavkülma. See annab sulle võimaluse külmund kala pannile visata ja fileetükid ei jää nii üksteise külge sügavkülmas.

Paneerimise juures ka üks trikk. Kui munast läbi kala ja riivsaia või kliide sees keerutad kalatükke, siis peale seda OOTA CA 5MIN ja lase sellel riivsaial kinni kuivada.

Viimati uuendatud ( kolmapäev, 22 märts 2006 )
 
Foorum